Fabrikanten stoppen steeds meer suikervervangers in voedingsproducten. Dit doen ze om deze gezonder te maken en ervoor te zorgen dat de voedingsproducten lager zijn in calorieën. Een iets minder bekende suikervervanger is maltitol. Maltitol is net als een Sukrin een polyolensoort (suikeralcohol). Wat is het precies, waar komt het vandaan en hoe gezond is het precies voor je? We gaan hier dieper op in in dit artikel!
Wat is maltitol en waar komt het vandaan?
Maltitol (E965) is een suikervervanger die 75-90% de zoetheid van suiker bevat. De suikervervanger heeft bijna identieke eigenschappen als suiker alleen is het een stuk gezonder voor je lichaam en erg laag in calorieën. Het wordt vaak gebruikt ter vervanging van tafelsuiker om dat het tandbederf tegen gaat en minder effect heet op je bloedsuikerspiegel. Maltitol is een zoetstof die fabrikanten op synthetische wijze vergaren uit maltose (moutsuiker). Dit is afkomstig uit tarwe en mais en komt van oorsprong niet uit de natuur. De zoetstof is kunstmatig verwerkt door de maltose te hydrogeneren of door water toe te voegen.
Andere soorten polyolen zijn: sorbitol, mannitol, isomalt, polyglycitolstroop, lacitol, xylitol en erythritol
Waar zit het in?
Het wordt gebruikt in voedingsmiddelen zoals gebak, suikervrije chocolaatjes, chocoladecoatings, harde snoepjes en ijs om body, zoetheid en romige textuur te geven. Maar ook zoals eerder beschreven gebruiken consumenten maltitol vaak in hun koffie, thee of op hun baksels. Een andere manier om de zoetstof te gebruiken is deze toe te voegen aan winegums en kauwgom.
Wat doet maltitol?
Naast het toevoegen van zoetheid in plaats van suiker, helpen maltitol en andere suikeralcoholen het voedsel vochtig te houden en bruinheid te voorkomen. Het is goed om te weten dat als je een product waar maltitol inzit in de supermarkt koopt, het kan worden vermeld als sorbitol of xylitol. Het wordt soms zelfs vermeld als suikeralcohol, omdat het onder deze categorie valt.
Is het slecht voor je en wat zijn de bijwerkingen?
Maltitol wordt gezien als een veilig alternatief voor gewone suiker door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) echter heeft de FDA, de Amerikaanse voedsel- en waren autoriteit dat niet gedaan. Hoewel de suikervervanger tandbederf voorkomt heeft het namelijk wel een aantal bijwerkingen. Maltitol wordt in veel suikervrije producten aangetroffen, maar mensen met diabetes kunnen de zoetstof helaas niet nuttigen omdat het een koolhydraat is. Dit betekent dat het nog steeds een glycemische index van 35 heeft. Ook heeft het nuttigen van te veel maltitol een laxerend effect en kan het diarree veroorzaken als je er te veel van nuttigt. Doses van ongeveer 40 g kunnen lichte maag- en darmgeluiden en winderigheid veroorzaken. De ernst van deze bijwerkingen hangt af van hoeveel u ervan eet en hoe uw lichaam erop reageert. Er zijn geen andere grote gezondheidsproblemen bij het gebruik van maltitol of andere suikeralcoholen.
Maltitol voor diabetici
Ben je een diabeet? Dan raden we je af producten waarin maltitol zit te gebruiken. Vanwege de hoge glycemische index kunnen je bloedsuikerspiegel en insulinespiegels toch stijgen. Echter gebeurt dit langzamer dan bij gewone suiker. Het kan voorkomen dat je toch een keer een product nuttigt waar de suikervervanger in zit. Wees gerust, het kan dus nog steeds worden gebruikt als een effectief alternatief voor mensen met diabetes. Je moet er alleen niet te veel van nuttigen en daarom is het verantwoord om goed etiketten te lezen voordat je een voedingsproduct met een suikervervanger nuttigt.
Maltitol vs erythritol (Sukrin)
Maltitol is net als Sukrin een suikervervanger die behoort tot de polyolen familie. Net als Sukrin komt het uit fruit zoals druiven, peren en watermeloenen. Toch is er een belangrijk verschil. Erythritol is op natuurlijke wijze vergaard door een fermentatieproces en maltitol is op kunstmatige wijze verwerkt. Bovendien bevat Sukrin geen calorieën en heeft het een glycemische index van 0. Maltitol bevat nog wel calorieën en heeft een glycemische index van 35. Dit zorgt ervoor dat het minder makkelijk verteerbaar is dan Sukrin en minder bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.